HomeBranchesZonnepanelen

ROL VAN NANOCOATING BIJ HET ONDERHOUDEN VAN ZONNE-ENERGIE PV-EFFICIËNTIE: EEN OVERZICHT

Bekijk onze zelfreinigende werking.

Zonne-energie is schoner en duurzamer dan alle andere energiestromen. Een rendementsdaling van zonnepanelen is te wijten aan de afzetting van vogels, vervuiling en stof veroorzaakt door verkeer of landbouwactiviteiten. Ideaal zouden zonnepanelen regelmatig moeten worden gereinigd, maar dit is uitdagend voor grote installaties. Het gebruik van in de handel verkrijgbare reinigingsmiddelen kan tijdrovend, kostbaar en milieubelastend zijn. Nanocoatings bieden een oplossing, zoals zelfreinigende nanocoatings die de efficiëntie verhogen.

INLEIDING

Met de groeiende vraag naar energie en de behoefte aan duurzame bronnen, staat zonne-energie centraal als een potentiële oplossing. Zonnecellen, die fotonen omzetten in elektrische energie, vormen de kern van deze energieproductie. Het behoud van de efficiëntie van zonnepanelen gedurende hun levensduur is van vitaal belang vanwege de hoge kapitaalkosten.

UITDAGINGEN VAN RENDEMENT

De accumulatie van stof, vuil en andere deeltjes op zonnepanelen leidt tot rendementsverlies. In met name stoffige omgevingen kan dit verlies oplopen tot 20%. Het handmatig reinigen van zonnepanelen is echter tijdrovend, kostbaar en niet milieuvriendelijk.

NANOCOATINGS: EEN OPLOSSING

Nanocoatings, coatings op nanoschaal, bieden oplossingen voor deze uitdagingen. Door de toepassing van nanocoatings kunnen zonnepanelen langer schoon blijven en efficiënter werken dan conventionele panelen. Zelfreinigende nanocoatings met hydrofobe eigenschappen zorgen ervoor dat water en deeltjes worden afgestoten, waardoor de panelen schoon blijven en hun maximale efficiëntie behouden.

LOTUS-NAPOOTSING: SUPERHYDROFOBE COATINGS

Geïnspireerd door lotusbladeren, zijn superhydrofobe coatings ontwikkeld. Deze coatings hebben een microscopisch ruw oppervlak dat water en vuil afstoot. Hierdoor blijven de panelen schoon en droog, wat bijdraagt aan hun efficiëntie en levensduur.

SOORTEN NANOCOATINGS

Nanocoatings zijn veelzijdig en kunnen tribologisch, responsief of superhydrofiel zijn. Deze coatings hebben uiteenlopende toepassingen, van het verminderen van wrijving en slijtage tot het reageren op omgevingsfactoren zoals licht of warmte.

VOORDELEN VAN NANOCOATINGS

Nanocoatings bieden diverse voordelen, zoals hydrofobe eigenschappen die waterafstotendheid vergroten en zelfreinigende effecten die vuil en deeltjes afstoten. Dit verlengt de levensduur van zonnepanelen en vermindert onderhoudskosten.

UITDAGINGEN EN CONCLUSIES

Hoewel nanocoatings rendementsverlies kunnen verminderen, moet rekening worden gehouden met verminderde lichttransmissie. Desondanks bieden nanocoatings een aanzienlijk potentieel om zonne-energie efficiënter en duurzamer te maken.

Nanocoatings hebben de kracht om de efficiëntie en levensduur van zonnepanelen te verbeteren. Ze zijn een veelbelovende stap richting schone en duurzame energie, en dragen bij aan de groeiende rol van nanotechnologie in de energie-industrie.

Deklaagkenmerken:
Bescherming tegen agressieve vervuilers
Anti-reflecterende eigenschappen (vooral belangrijk in de zonnepanelenindustrie)
Bescherming tegen glascorrosie
Bescherming tegen slijtage
Water- / olie-afstotend
Veilig voor voedsel
Antibacteriële eigenschappen
Makkelijk schoon te maken
De transparantie van het glas wordt niet verminderd door de glascoating en ongunstige lichtreflectie wordt geëlimineerd.

Bestellen van de coating kan via deze link: 

 

 

Meer weten over onze diensten en materialen?
Neem direct contact op
© 2024 NanoEnzo