HomeVeelgestelde vragen

 

 

Is nano-coating schadelijk

Elk exemplaar van NanoEnzo Nano Coatings heeft unieke waardeproposities, maar de meest voorkomende voordelen van onze PFAS-vrije coatings staan ​​hieronder opgesomd:

 • Anti-corrosie
 • Hydrofobiciteit
 • Oleofobiciteit
 • Krasbestendigheid
 • Makkelijk schoon te maken
 • Anti-graffiti
 • Anti-schimmel
 • Vlekbestendigheid
 • UV bescherming
 • Chemische bescherming
 • Antimicrobieel en antiviraal 
 • Vernieuwing

Bovendien blijven wij, met onze jarenlange ervaring in de sector, nieuwe producten ontwikkelen volgens de eisen van onze klanten en breiden wij ons productassortiment dagelijks uit.

DE RISICO'S VAN PFAS BEGRIJPEN EN NANOTECHNOLOGIE ALS ALTERNATIEF GEBRUIKEN

Onze STABU bestekcodes zijn:

HYB.PR                 = Hybride Poreus

HYB.NP                = Hybride Niet Poreus

NCN.BT                = Nano Coating NanoEnzo Beton

NCN.NS               = Nano Coating NanoEnzo Natuursteen

NCN.GL                = Nano Coating NanoEnzo Glas

NCN.MT              = Nano Coating NanoEnzo Metaal

NCN.HT                = Nano Coating NanoEnzo Hout

NCN.KS                = Nano Coating NanoEnzo Kunststof

NCN.AG               = Nano Coating NanoEnzo Anti-Graffiti

NCN.AS                = Nano Coating NanoEnzo Anti-Slip

NCN.KR                = Nano Coating NanoEnzo Keramisch

Wat is Nanotechnologie?

Nanotechnologie dankt haar naam aan de schaalgrootte van de toegepaste techniek of van de toegepaste elementen. Een nano is namelijk een miljoenste deel van een milimeter.

Wat is nanocoating?

Zoals uitgelegd onder 'Wat is nanotechnologie' gaat het hier over een techniek of over elementen op een schaalgrootte van een miljoenste van een milimeter. Om hiervan een beeld te krijgen, een klein feitje: een mensenhaar heeft een dikte van 80.000 nanometer. Een nano is dus nog veel, veel kleiner dan de dikte van een mensenhaar en is actief op het eenvoudig moleculair niveau.

Ditzelfde geldt ook voor onze nanocoatings. Onze nanocoatings bevatten (milieuvriendelijke) nanodeeltjes waarmee we iets toevoegen aan het door u toegepaste en te beschermen materiaal waardoor het water-, vet- en vuilafstotend wordt en verduurzaamt door de bescherming die onze coatings tevens bieden. Oftewel minder onderhoud, minder schoonmaak en dus minder kosten. En niet te vergeten, een verkleining van uw CO2 footprint.

Welke producten zijn er zoal in het assortiment opgenomen?

NanoEnzo heeft de beschikking over meer dan 140 recepten van nanocoatings met elk haar eigen specifieke of gecombineerde karakteristieke eigenschappen en doelmatige uitwerkingen.

Nanocoatings, Hybride Nanocoatings, Impregneermiddelen, additieven, Anti-Urine, Anti-Graffitti, Glow in the dark, Anti-Slip, Anti-Bacteriëel, brandvertragende coating, we hebben het allemaal.

Ook voor uw uitdaging ten aanzien van toegepaste materialen en de gewenste uitwerking heeft NanoEnzo hoogst waarschijnlijk al een oplossing in de vorm van een nanoproduct. Zo niet, dan ontwikkelen we deze in samenwerking met u.

Goed om te weten is dat veruit de meeste nanoproducten van NanoEnzo zijn ontwikkeld op waterbasis!

 

Wat zijn zoal de toepassingen?

De toepassingen met coatings van NanoEnzo zijn eindeloos. Voor bijna elk materiaal en elk gewenst resutaat denkbaar. 

Denk hierbij aan nanocoatings specifiek voor de behandeling van poreuse materialen of juist niet-poreuse materialen om deze te beschermen tegen vervuilende invloeden van buitenaf. Of hybride nanocoatings die net even een stapje verder gaan en, naast de vuilafstotende uitwerking, bijvoorbeeld ook brandvertragend kunnen zijn of anti-bacterieel. Daarnaast hebben we onder andere Anti-Graffitti, Anti-Urine, Glow in the dark en Anti-Slip-coatings om het assortiment compleet te maken.

Onze nanocoatings, -impregneermiddelen en additieven worden onder andere toegepast voor:

- Water-, vuil- en vetafstotend maken van bijna elk materiaal
- Bescherming van beton, straatstenen of natuursteen tegen invloeden van buitenaf
- Het voorkomen van betonrot/ wapeningcorrosie (door toevoeging van ons Betonadditief)
- Zelfreinigend effect van onze coatings voor hout, glas, kunststof, metaal, beton, natuursteen en meer
- Bescherming tegen (glas-/ metaal-) corrosie (ook ten behoud van panelen zonnepaneelparken)
- Anti-bacteriële werking
- Anti-algen werking
- Brandvertragend effect
- Krasvast maken van materialen (tot 6 punten op de diamantschaal)
- Anti-Slip maken van vloeren, trappen, stoepranden van natuursteen voor meer veiligheid
- Anti-Graffitti (duurzaam en bestand tegen hoge druk reiniging)
- Anti-icing en voorkoming van aanzet van vuil in de vliegtuigbranche, scheepvaart en foodindustrie
- ...

 

 

Kan het behandelde materiaal nog ademen?

Een kort antwoord is; ja!

Als het een poreus materiaal betreft dat wordt behandeld dan kan het na de behandeling met nanocoating nog altijd 'ademen'. Dit komt doordat de coating bestaat uit bestanddelen die maar iets groter zijn dan een molecuul. Op dat niveau wordt er door de behandeling met nanocoating iets toegevoegd aan het materiaal waardoor het waterafstotend wordt. Maar de bestanddelen zijn te klein om de structuur op te vullen en af te sluiten.

Heeft NanoEnzo een facilitaire dienst voor het aanbrengen van coatings?

NanoEnzo werkt op projectbasis en neemt daarmee alles uit handen ten aanzien van de schoonmaak en de behandeling van het toegepaste materiaal en de gewenste uitwerking. Alleen zo kan NanoEnzo garant staan voor kwaliteit en verduurzaming.

Dus ja, NanoEnzo heeft een facilitaire dienst maar kan ook makkelijk opschalen door de inzet van haar netwerk aan professionele en gecertificeerde partners, wat we ook soms doen in verband met kortere afstanden tot het project en het verkleinen van de CO2-foorprint.

Is Nanocoating schadelijk voor de gezondheid,

Risicobeoordeling van nanoproducten

Het risico van een stof wordt bepaald door de combinatie van de mogelijke effecten en de dosis waaraan we worden blootgesteld.

Bij nanodeeltjes is het vaak niet voldoende om het gewicht van de dosis te weten: de afmeting, het oppervlak en/of het aantal deeltjes kunnen net zo belangrijk zijn. Er is per toepassing onderzoek nodig om te bepalen welk effect kan optreden en welke maat voor de dosis het meest geschikt is.

Ook als nanodeeltjes in een product kunnen worden aangetoond, is vaak niet bekend of er blootstelling plaatsvindt aan diezelfde deeltjes. Als nanodeeltjes vrijkomen in een biologisch milieu hebben ze een sterke neiging om aan elkaar te kleven; dat kan vrij stevig (aggregaten) of losjes (agglomeraten). Ook ‘plakken’ allerlei andere stoffen aan het oppervlak, bijvoorbeeld eiwitten in de bloedbaan, en dit heeft invloed op hun verdeling, afbraak en uitscheiding. Of en in welke mate deze deeltjes worden opgenomen door het lichaam is vaak niet bekend. Bij inhalatie van nanodeeltjes is het mogelijk dat ze in de longen terecht komen. Daarom worden bij het werken met of produceren van poedervormige of vezelvormige nanomaterialen extra veiligheidsmaatregelen aanbevolen.

Voor afbreekbare deeltjes kan de risicobeoordeling worden gebaseerd op de stoffen waaruit ze bestaan. Daarover zijn wetenschappers het eens. Als bijvoorbeeld een calciumzout in de vorm van nanodeeltjes aan tandpasta wordt toegevoegd, is aan te tonen dat dit in de maag helemaal oplost en geen gezondheidsrisico vormt.

In Nederland doet het RIVM in opdracht van verschillende ministeries en van de NVWA onderzoek naar de veiligheid van nanomaterialen. Het RIVM maakt ook reviews van de vele publicaties en rapporten die over dit onderwerp verschijnen. Er is een speciaal kennis- en informatiepunt risico’s nanotechnologie ingesteld (KIR-Nano).

Meer weten over onze diensten en materialen?
Neem direct contact op
© 2024 NanoEnzo