Hergebruik tegels Amsterdam
Trottoirtegels, Nederland ligt er vol mee. En de productie van deze enorme hoeveelheid tegels heeft erg veel gekost, financieel, maar ook qua belasting ten aanzien van het milieu door de enorme hoeveelheid CO2 die hierbij is vrijgekomen. Een beeld dat niet anders zal zijn wanneer we al deze tegels zouden vervangen. Een beeld dat niet meer past in de huidige tijd van het Circulaire denken!
Tijd om de handen ineen te slaan en met een oplossing te komen!
NanoEnzo B.V., de ontwikkelaar en producent van onze (nano)coatings, een ingenieursbureau en de gemeente Amsterdam hebben inmiddels dan ook een test uitgevoerd door in Amsterdam Noord een deel van de trottoirtegels te liften, te reinigen met Bio Cleaners, netjes terug te leggen en vervolgens te behandelen met duurzame nano coating (op waterbasis) voor een preventieve bescherming tegen vervuilende invloeden van buitenaf.
Nu zijn we over dit project data aan het verzamelen en al onze berekeningen en aannames aan het valideren. Ook kijken we waar berekeningen bijgesteld dienen te worden met als uiteindelijk doel de volledige LCA (Levenscyclusanalyse), met bijbehorende kosten in beeld te krijgen zodat opdrachtgevers en uitvoerenden weloverwogen beslissingen kunnen nemen, daar waar het gaat om de vraag; vernieuwen of hergebruiken.
Eén van onze aannames; "De stoeptegel krijgt nog 30 tot 40 jaar een tweede leven" (zie onderstaande link) gaan we de komende vijftien jaar monitoren.
Artikel : Hergebruikte straattegels in strijd tegen CO2-uitstoot